Мъж, предаден на съд от Окръжна прокуратура – Варна за причиняване смъртта на жена си, е осъден на 5 години затвор

5 Април 2022 г.

48-годишният А.Т., предаден на съд от Окръжна прокуратура – Варна за причиняване смъртта на жената с която съжителствал, беше признат за виновен и осъден ефективно. Окръжният съд в града определи за подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при общ режим на изтърпяване за това, че умишлено нанесъл лека телесна повреда на жена си, изразяваща се в разстройство на здравето неопасно за живота, вследствие на която по непредпазливост причинил смъртта й. Наложеното наказание е в максималния размер, който НК предвижда за престъпления по чл. 124, ал. 1, пр. 3. Окръжен съд – Варна оправда А.Т. по първоначално повдигнатото обвинение за убийството на жена, с която живеел на семейни начала, извършено в условията на домашно насилие и по особено мъчителен за убитата начин, и с особена жестокост.

Съдът уважи гражданските искове на четирима близки роднини на жертвата на престъплението и осъди обвиняемия да заплати по 75 000 лева обезщетения за причинени неимуществени вреди на родителите на починалата, както и сумите от 30 000 лева на сестра й и 15 000 лева на брат й. В тежест на 48-годишния мъж са направените разноските по делото в размер на 7148,74 лева, както и държавните такси върху уважените граждански искове в размер на 13 800 лева.

Обвиняемият и неговата 32-годишна жертва живеели в къща в с. Аврен. Те често употребявали алкохол, като след употреба на големи количества, мъжът ставал агресивен и започвал да бие жената.

На 13 срещу 14 юни 2020 г., след употребата на голямо количество алкохол пред магазина в село Аврен, обвиняемият отново станал раздразнителен и агресивен. Докато с жертвата се прибирали към дома си, той нанасял удари по тялото и главата й. На площадка пред стаята им жената го спънала, без да иска, което допълнително ядосало А.Т. и той многократно я ударил с юмрук в главата. Побоят спрял, след като мъжът уцелил с ръката си стъклото на входната врата и се нарязал. Малко по-късно двамата си легнали. На следващия ден 32-годишната жена не станала от леглото.

На 16 юни 2020 г. нейни близки решили да я потърсят и я намерили в безпомощно състояние в къщата, която обитавала заедно с обвиняемия. Пристигналата на място линейка откарала 32-годишната жена в болнично заведение. Въпреки проведеното лечение пострадалата не дошла в съзнание. На 11 юли 2020 г. тя починала.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.