Четиринадесет млади мъже, нерегламентирано преминали през границата на Република България и задържани край Разград, са привлечени към наказателна отговорност

4 Април 2022 г.

Четиринадесет млади мъже, преминали нерегламентирано границата на Р. България, са привлечени към наказателна отговорност по чл. 279, ал. 1 от НК.

В следобедните часове на 1 април, в района на град Лозница, обл. Разград, са задържани две групи чужди граждани, без документи за самоличност,  самоопределящи се като афганистанци. Само двама от тях са декларирали, че са пълнолетно – на 19 г. и на 24 г., а останалите са заявили, че са непълнолетни и възрастта им е между 14 г. и 17 г.

Чужденците са преминали нелегално държавната българо – турска граница на неустановено към момента място, като са прескачали през съществуващата там ограда. Всички те заявили, че искали да преминат през България без намерение да остават в страната.

Работата по образуваните бързи производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Разград. Очаква се Районният съд в града да насрочи заседания по делата. Всички 14 лица за задържани с постановление на наблюдаващ делата прокурор с оглед довеждането им пред съда за срок до 72 часа.