Районна прокуратура - Варна предаде на съд двама мъже, обвинени за серия кражби на мобилни телефони на обща стойност над 7900 лева от магазин за техника

1 Април 2022 г.

Бивш служител в магазин за техника и негов близък – продавач-консултант на банкови продукти и услуги в същия магазин, ще бъдат съдени за извършени от тях серия кражби на мобилни телефони. Районна прокуратура - Варна предаде на съд 29-годишния Н.С. и 24-годишния К.Х. за това, че в условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор, чрез използване на ключ за отключване на специален шкаф за съхранение, противозаконно отнели чужди вещи. Н.С. е извършил престъплението в качеството си на длъжностно лице.

Двамата обвиняеми извършили серия кражби на мобилни телефони от голям магазин за техника във Варна. Престъпленията били извършени в периода 18 декември 2019 година – 31 януари 2020 година. Те се възползвали от факта, че работното им място било именно в търговския обект – единият бил продавач-консултант, а другият бил кредитен консултант.

Н.С. и К.Х. успели да извършат кражбата на общо шест скъпоструващи мобилни телефона, чиято стойност била 7968,74 лева. Устройствата те оставяли в заложни къщи и разделяли сумите, които получавали за тях. Когато дойдел момента да ги откупят, двамата не се появявали и оставяли мобилните апарати там.

Схемата била разкрита след като през март 2020 година била извършена ревизия в магазина и се установила липсата на телефоните. Бил подаден сигнал в ОД МВР – Варна, образувано било досъдебно производство. Действията по разследването му довели до привличане към наказателна отговорност на двамата мъже. Те не са криминално проявени и не са осъждани до момента.

Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок от една до десет години.