След протест на Окръжна прокуратура - Варна, обвинен в извършване на различни измами, компютърни престъпления и пране на пари, остава в ареста

2 Март 2022 г.

След протест, внесен от Окръжна прокуратура – Варна по повод определение на Окръжния съд, с което мярката за неотклонение на обвиняем за измами, компютърни престъпления и пране на пари е изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“, 23-годишният руски гражданин остава в ареста. Варненският апелативен съд отмени съдебния акт на първата инстанция.

Младият мъж е задържан във връзка с досъдебно производство, наблюдавано и ръководено от прокурор от Окръжна прокуратура - Варна, с предмет източване на фирмени сметки на търговско дружество през октомври 2021 година. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари. Деянията са извършени в съучастие с други лица и при условията на продължавано престъпление.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че домашният арест би улеснил обвиняемия да извърши други подобни престъпления, тъй като за тях е нужно единствено електронно устройство и интернет връзка. Освен това той подчерта, че към разследването са присъединени три други досъдебни производства, по които на български граждани са причинени щети за над 16 000 лева.

Протестът на прокуратурата бе оценен като основателен от състав на Апелативен съд – Варна. Обоснованото предположение за авторството на деянието е подкрепено с множеството събрани доказателства. Трите престъпления са с висока обществена опасност. Обвиняемият е действал конспиративно и с участието на други лица. Въззивният съд прецени, че опасността 23-годишният чужденец да се укрие или да извърши друго престъпление е реална и не намери и причини, които да налагат изменение на най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда не подлежи на обжалване и е окончателно.