Двама от четирима обвиняеми за контрабанда и държане на наркотични вещества с цел разпространение остават в ареста след обжалване на мярката им за неотклонение

22 Февруари 2022 г.

Жалба, внесена в Апелативен съд – Варна от двама мъже по отношение на определените им най-тежки мерки за неотклонение във връзка с обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества в съучастие, както и за държането им без надлежно разрешение, с цел разпространение, беше отхвърлена. И.М. на 56 г. и М.М. на 43 г. бяха привлечени към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Варна за престъпления по чл. 242, ал. 4 във връзка с ал. 2 във връзка с чл. 20, ал. 2,3,4 от НК и по чл. 354а, ал. 2 от НК заедно с още двама мъже.

Те са задържани на 11 февруари, на АМ „Тракия“ край Ихтиман. При проверка в автомобила, с който се придвижвали, бил открит тайник с 9 433 кг хероин. Според събраните до момента данни, наркотикът бил внесен от Турция през ГКПП „Капитан Андреево“ и е предназначен за разпространение в София и Варна.

Представителят на Апелативна прокуратура - Варна обори тезите на защитата на двамата обвиняеми, с които те настояваха за по-леки мерки за неотклонение, с наличието на свидетелски показания, веществени доказателства и справка от приложените специални разузнавателни средства. Апелативният прокурор подчерта, че предметът на престъплението е наркотик със значително количество – почти 9,5 кг, на значителна стойност – 848 996 лв. И припомни, че при доказване на първото обвинение – контрабанда – законът предвижда „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева, а второто деяние се наказва със затвор между 5 и 15 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева.

Действия по разследване на случая продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна.

Определението на Апелативния съд е окончателно.