Потвърдено наказание „доживотен затвор” на подсъдим за кражба и за грабеж, придружен с убийство, след повторно обжалване

8 Февруари 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна Апелативен съд потвърди наказание „доживотен затвор” на подсъдим за кражба и за грабеж, придружен с убийство, като преквалифицира второто посегателство в „опит за грабеж, придружен с убийство”. Потвърдено беше и обезщетението за претърпените неимуществени вреди в размер от 60 000 лв. за двамата наследници на починалата жена. Въззивният съд не намери доказателства той да е откраднал от вилата други вещи, нито да е отнел предмети и бижута от дома на убитата. Затова в тази част от обвиненията Д.М. е частично оправдан.

Престъплението, за което мъжът е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Варна е извършено през юни 2006 г. След като извършил кражба на вещи, сред които и газов револвер, от вила в село Константиново, мъжът набелязал следваща цел за посегателство - жилище във варненския квартал Аспарухово, и предприел наблюдението му. Когато възрастната жена, собственик на апартамента, го напуснала, подсъдимият влязъл и започнал да търси ценности. 75-годишната жена обаче бързо се върнала и се натъкнала на мъжа. Подсъдимият й нанесъл множество силни удари с газовия пистолет и с брадва, които причинили смъртта на жената. След престъплението избягал и опитал да се укрие. Бил задържан няколко дни по-късно. Установени били свидетели на престоя му близо до апартамента на убитата жена, както и сак с лични принадлежности на подсъдимия, в който се намирал и газовия пистолет.

Въззивната инстанция разглежда казуса за втори път. Първия път тя е потвърдила присъда на Варненския окръжен съд от 2008 г, с която Д.М. бил признат за виновен в извършването на двете престъпления. Съдебният акт бил оставен в сила от Върховния касационен съд.

Подсъдимият обаче завел дело в Европейския съд по правата на човека. През 2018 г. институцията преценила, че при провеждане на наказателния процес Република България допуснала нарушения на Европейската конвенция за правата на човека. Правото на защита било ограничено, защото в отсъствието на адвокат полицейски служители провели беседа със задържания, в хода на която той направил самопризнания. Впоследствие тези признания били използвани в съдебната фаза.

След произнасянето на ЕСПЧ, подсъдимият обжалвал повторно решението на Варненския апелативен съд. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, с указания да се изключат от доказателствената съвкупност показанията на служителите на МВР.

При повторното разглеждане на делото, представителят на Апелативна прокуратура – Варна поддържа твърденията на обвинителния акт.  Всички факти и доказателства по делото доведоха съдебния състав до обоснования извод, че подсъдимият e извършил убийството, като го е направил с прекомерна агресия. Доказано бе и че той е автор на кражбата на газовия пистолет.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.