По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен осъдиха на 13 години „лишаване от свобода“ подсъдим за убийство

26 Октомври 2021 г.

51-годишният Р.Й., предаден на съд от Окръжна прокуратура - Шумен за извършено убийство, е осъден на 13 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване. Шуменският окръжен съд го призна за виновен за извършеното от него престъпление по чл. 115 от НК.

Обвиняемият водел скитнически начин на живот. Препитавал се като събирал вещи, изхвърлени в контейнерите за боклук, в района на ДКЦ І (новата поликлиника) в град Шумен. Нямал криминалистически регистрации и не бил осъждан.

На 11 ноември 2020 година 50-годишният тогава Р.Й. отишъл до контейнерите за смет, които обикалял ежедневно. Забелязал, че друг мъж, който също водел скитнически начин на живот, гледал в тях. Подсъдимият се ядосал и започнал да му се кара, тъй като смятал това за своя запазена територия. Когато приближил достатъчно, Р.Й. хванал своя опонент, нанесъл му два удара с юмрук по главата и го блъснал на земята. След това извадил нож, който държал в джоб под якето си, и го намушкал в областта на сърцето. Мъжът паднал на земята и малко по-късно починал.

Р.Й. напуснал местопрестъплението и се опитал да скрие оръжието, с което го извършил. Но бързо бил открит и задържан от служители на ОД МВР – Шумен. Привлечен бил към наказателна отговорност и до момента търпи наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Присъдата на Окръжен съд – Шумен подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна в 14-дневен срок.