Един от двамата чужденци, обвинени в извършване на документни и компютърни престъпления, и в пране на пари, остава в ареста

19 Октомври 2021 г.

Апелативен съд – Варна потвърди мярката за неотклонение на чужд гражданин, обвиняем за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари, и реши той да остане в ареста. За другият обвиняем по същото досъдебно производство беше определена по-лека мярка – „парична гаранция“ в размер на 25 000 лева.

Двамата мъже бяха задържани във връзка с досъдебно производство, наблюдавано и ръководено от прокурор от Окръжна прокуратура - Варна, с предмет източване на фирмени сметки на търговско дружество. Действията по разследването на случая бяха реализирани на 12 и 13 октомври 2021 година, на територията на града, съвместно с разследващи полицаи и полицейски служители от ОД МВР.

Намерени и иззети са множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи, представляващи интерес за разследването. За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството, средствата са насочени към електронни портфейли на името на лица, предоставили своята самоличност за откриването им.