Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение и остави в ареста капитана на кораба, заседнал край бреговете на Камен бряг, и втория му помощник

19 Октомври 2021 г.

Състав на Апелативен съд - Варна потвърди наложените от Окръжен съд – Добрич мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Съдебният състав отхвърли тяхната жалба и постанови да останат в ареста, тъй като двамата обвиняеми са чужди граждани, нямат постоянен адрес в България и поради това съществува вероятност да напуснат страната и да избегнат наказателно преследване. За престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда сериозни наказания.

Капитанът и неговият втори помощник са обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго – престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Действията по разследването продължават във всички насоки. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

По разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев, разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба. Прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също наблюдава работата по случая.