Млада жена, откраднала портмоне и теглила пари от чужда банкова карта, ще търпи ефективно наказание и ще заплати глоба за деянията си

21 Септември 2021 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна осъдиха млада жена, привлечена в качеството й на обвиняема за кражба на дамско портмоне и теглене на пари от чужда банкова карта без съгласието на притежателя й, в условията на продължавано престъпление. 21-годишната Н.Т. ще търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година при първоначално определен „общ режим“ и ще заплати глоба в размер на 1000 лева за престъпления по чл. 197, ал. 1, т. 1 от НК и чл. 249, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Подсъдимата следва да заплати и направените по делото разноски в размер на 344,06 лева в полза на държавата.

Престъплението младата жена извършила на 20 декември 2019 година. Н.Т. влязла в магазин за хранителни и битови стоки, намиращ се в ж.к. „Владислав Варненчик“ във Варна. Бързо забелязала жена, която носела голяма дамска чанта, и се насочила към нея с цел да я обере. Използвала като прикритие различни стоки от магазина, които се престорила, че разглежда, и успяла да измъкне портмонето на нищо не подозиращата си жертва. След това бързо се отдалечила, докато разглежда какво съдържа откраднатата вещ. Прибрала намиращите се в нея пари – 782 лева, и напуснала магазина.

В портмонето се намирала и банковата карта на потърпевшата от посегателството заедно с написан на листче ПИН код към нея. Н.Т. веднага намерила банкомат и започнала да тегли пари. Успяла да реализира пет транзакции и изтеглила сумата от 1700 лева.

21 – годишната жена е осъждана за подобни престъпления.

Одобреното от Окръжен съд – Варна споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.