Варненската районна прокуратура прекрати разследване за закана с убийство и следене на жертва на сексуално насилие и образува досъдебно производство за набедяване

7 Септември 2021 г.

Районна прокуратура – Варна прекрати разследване срещу 55-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство, отправена към жена, както и за системно следене на потърпевшата и нейния съпруг – престъпления по член 144, ал. 3 и по член 144а, ал. 1 от НК. Към делото били приобщени също и материалите по досъдебно производство за престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2 от НК, за което И.М. бил привлечен в качеството на обвиняем за това, че се съвкупил със същата жена, като я принудил към това със сила.

Взимайки предвид всички извършени до момента действия по разследването, а именно разпити на свидетели, огледи на местопроизшествие и веществени доказателства, няколко съдебно-медицински експертизи, съдебно-психиатрични експертизи; комплексна психолого-психиатрична експертиза и други, наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Варна е направил изводи, че обвиняемият И.М. не е извършил деянията, за които е привлечен към наказателна отговорност, и не следва да бъде съден за тях.

С постановление от август 2021 година досъдебното производство е прекратено. Отменена е и взетата спрямо И.М. мярка за неотклонение „подписка”.

След прекратяване на разследването, Районна прокуратура – Варна е образувала и ръководи досъдебно производство за набедяване от страна на представящата се за жертва жена спрямо 55-годишния мъж. Работата по доказване и документиране на извършеното от нея престъпление продължава.