Районна прокуратура – Варна предаде на съд мъж, потърсил помощ на телефон 112 с неверни повиквания за злополука

30 Юли 2021 г.

Районна прокуратура - Варна предаде на съд 39-годишния Д.А., живущ в с. Звънец, обл. Варна, за извършеното от него престъпление по чл. чл.326, ал.1 от НК. Мъжът бил подведен под отговорност за това, че предал неверни повиквания за злополука към тел. 112.

В началото на януари 2021 година обвиняемият гостувал в село Генерал Киселово. След употребата на голямо количество алкохол, около 02:00 часа на 9 януари, той решил да позвъни на Единния европейски номер 112 от мобилния си телефон и да подаде невярно повикване за злополука.

Д.А. съобщил на оператора, че в центъра на селото има пребит човек, който не диша. Обвиняемият провел общо седем разговора с тел. 112, като във всеки един от тях допълвал информация за неверния сигнал, който подал, като твърдял, че пострадалият сериозно кървял. Обаждането му било предадено в най-близкото полицейско управление. На място незабавно били изпратени дежурен полицейски патрул и екип на Спешна помощ.

След внимателен обход на района, посочен като местопроизшествие, било установено, че пострадал човек няма, а обаждането е било лъжливо.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, Д.А. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до две години.