За по – малко от два месеца по обвинение на Районна прокуратура – Добрич наказаха мъжа заплашил и опитал да запали бившата си приятелка след раздялата им

14 Май 2021 г.

За по-малко от два месеца приключи делото срещу 29-годишния Д.М., който призна вината си за това, че през март 2021 година е заплашил бившата си приятелка с убийство и прие да търпи наказание от 12 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване се отлага за срок от 3 години изпитателен срок.

Съдът наложи пробационна мярка на подсъдимия, изразяваща се в ограничение на свободното му придвижване, а именно: забрана да посещава адреса в гр. Добрич, на който пострадалата живее, и забрана да посещава заведението, в което тя работи.

Д.М. бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 144, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК, след като на 24 март 2021 година залял бившата си приятелка със запалителна течност и заплашил, че ще я запали. Той предварително причакал пострадалата да тръгне към работното си място и пристъпил към изпълнение на плана си на улицата и пред очите на свидетели. Жената успяла да избяга и подала сигнал в полицията.

Обвиняемият и потърпевшата съжителствали на семейни начала в продължение на няколко години, като във времето на тяхното съжителство жената нееднократно ставала жертва на насилие от страна на мъжа. От страх, тя не подавала сигнали към органите на реда за налаганите й физически и психически тормоз. През януари 2021 година 34-годишната потърпевша успяла да сложи край на семейните си отношения с обвиняемия, като това не сложило край на упражняваното спрямо нея насилие. Жената била следена, заплашвана, тормозена, като накрая се стигнало до опита за убийството й.

Д.М. ще трябва да заплати направените по делото разноски в размер на 2295,84 лева.

Определението на Районен съд – Добрич е окончателно.