Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна срещу мъж, използвал чужда банкова карта за онлайн плащания

11 Май 2021 г.

Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна срещу 20-годишния Я.А., който, при условията на продължавано престъпление, използвал чужда банкова карта без съгласието на притежателя й за извършване на онлайн плащания – престъпление по член чл. 249 ал. 1 пр. 2 във връзка с чл. 26 ал. 1 от НК.

В началото на юни 2020 година Я.А. се срещнал със свой познат в с. Приселци. В момент, в който мъжът бил извън автомобила, с който двамата се придвижвали, обвиняемият взел портмонето му и направил снимки на данните от дебитната му карта. Няколко дни по-късно, той извършил преводи на суми от нея и захранил своята сметка в онлайн казина, където залагал.

В периода от 7 до 12 юни 2020 година, 20-годишният мъж използвал данните от платежния инструмент, като извършил 15 плащания и преводи на обща стойност 460 лева и 31 неуспешни опита за същото.

Я.А. е осъждан и към настоящия момент изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в Затвор - Варна. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години, както и глоба до двойния размер на получената сума.