С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 43-годишен мъж отива на съд за това, че избегнал плащане на данъци в размер над 390 000 лева

16 Април 2021 г.

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна 43-годишният В.К. отива на съд. Мъжът бил привлечен към наказателна отговорност за избягване установяването или плащането на данъчни задължения в особено големи размери чрез потвърждаване неистини или затаяване на такива в подадена декларация при условията на продължавано престъпление и приспадане на неследващ данъчен кредит  - престъпление по чл. 255, ал.3 във връзка с ал.1, т.2 и т.7 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

В.К. управлявал търговско дружество с предмет на дейност търговия с хранителни продукти от 2011 година. В периода от 2012 г. до 2014 г. търговското дружество генерирало значителни приходи от продажба на хранителни продукти.

За да намали размера на дължимия данък добавена стойност, В.К. предоставял ежемесечно на своя счетоводител фактури за покупки, без да е имало реално извършени такива. По този начин в отчетите, които ежемесечно били подавани в ТД на НАП във Варна, била включена информация с невярно съдържание. В резултат на това, обвиняемият избягвал плащането на дължимо от дружеството му задължения по ЗДДС. Той намалял размера на начисления ДДС по извършените продажби, като упражнявал право на данъчен кредит без да са налице предпоставки за това. По този начин, за посочения интервал от време, В.К. усвоил неправомерно данъчен кредит и „спестил“ на фирмата, която управлява, дължим ДДС в размер на 391 121,12 лева.

Ако 43-годишният обвиняем бъде признат за виновен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.