3000 лева глоба ще плати лекар, обвинен от Районна прокуратура - Добрич за държане на порнографски материали

5 Април 2021 г.

Районен съд - Добрич наложи административно наказание „глоба“ в размер на 3000 лева на 52-годишният А.П., предаден на съд от Районната прокуратура в града за това, че е държал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат ненавършили 18 години – престъпление по чл. 159, ал. 6 от НК.

По време на извършен мониторинг със специализирани  софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи, използвани от потребители от цял свят за обмяна на файлове, е бил засечен потребител от българското интернет пространство, който разпространявал файлове, разпознати от базата данни като детска сексуална експлоатация. С оглед установеното, през май 2020 година било образувано досъдебно производство.

В хода на разследването станало ясно, че извършител на противозаконните действия бил 52-годишният А.П. – лекар-специализант в „Хирургичното отделение“ при МБАЛ- Добрич. В паметта на три преносими компютъра, собственост на обвиняемия, са намерени общо 8456 броя, фото и видео файлове, които били квалифицирани като порнографски материали, за създаването на които били използвани лица, които изглеждали като ненавършили 18 години.

Предвид  наказанието, което законът предвижда за описаното по-горе престъпление, „лишаване от свобода“ до една година и глоба до две хиляди лева, чистото съдебно минало на обвиняемия и факта, че с деянието не са причинени имуществени вреди, Районната прокуратура в Добрич е внесла в съда предложение за прилагане разпоредбата на чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.