Окръжна прокуратура – Варна предаде на съд 57-годишен водач на товарен автомобил блъснал и убил пешеходец

2 Март 2021 г.

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд 57-годишния В.Й. за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходец - престъпление по член чл. 343, ал.1 б. „в“ във връзка с чл. 342, ал.1 от НК.

На 25 септември 2019 г., по улица в град Белослав, се движел товарен автомобил. Водачът му В.Й., при разминаване, не преценил страничното разстояние между управлявания от него камион с ремарке и паркиран до тротоара автомобил и го блъснал. От удара лекият автомобил бил отхвърлен по посоката на движение на товарния, при което задната му част ударила намиращ се там пешеходец. Мъжът изхвърчал и се ударил в стената на разположена в близост къща.

В резултат на удара пострадалият получил съчетана травма, която била несъвместима с живота, и почти веднага издъхнал. Пристигналият впоследствие екип на Бърза помощ само констатирал смъртта на мъжа.

От заключението на назначените експертизи станало ясно, че В.Й. не е употребил алкохол или други упойващи вещества. Както и факта, че скоростта на движение на товарния автомобил не надвишавала максимално допустимата за населено място такава.

Предстои да бъде насрочена дата за разглеждане по делото срещу 57-годишният обвиняем.