Уважено е искането на Районната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за грабеж

17 Юли 2020 г.

Състав на Варненския районен съд е уважил искането на Районната прокуратура и със свое определение е взел най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, на обвиняем за грабеж. Престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност 22-годишният Адриян А., е извършено в срока за изтърпяване на наказанието „Пробация“, което му е било наложено в началото на тази година за държане на наркотични вещества.

Сегашното наказателно производство било образувано на 15 юли тази година, след като Адриян извършил грабежа на 17-годишно момче. Той познавал непълнолетния от квартала, в който живеел. Видял го с приятели, когато отивали да се почерпят за рождения му ден. Знаел, че момчето има пари, които му били изпратени за празника от родителите му, които работели в чужбина, и решил да го ограби.

Приближил се до рожденика, извадил газов пистолет и със заплаха ограбил 240 лева. След като бил установен като извършител на грабежа, при предприетото  претърсване в квартирата на Адриян в кв. „Владиславово“ полицейските служители намерили и иззели няколко дози  марихуана. Затова прокуратурата  му повдигнала и обвинение по член 354а, ал. 1 от НК.

Определението на Варненския районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия, подлежи на обжалване пред Окръжния съд.