Прокурорите, следователите и съдебните служители от Окръжната прокуратура в Силистра се противопоставят на въвличането на прокуратура в политически скандали

13 Юли 2020 г.

По повод създалата се обстановка в страната ние, прокурорите, следователите и съдебните служители от Окръжната прокуратура и Окръжния следствен отдел в Силистра, възразяваме срещу опита прокуратурата да бъде въвлечена в политически скандали, целящи дискредитирането на институцията.

            Считаме, че е недопустим опитът за разделението на властите, регламентиран в чл.8 от Конституцията на Република България. Разследванията, водени от Прокуратурата на РБ, произтичат единствено и само от закона, независимо от разследваните лица, ведомства и институциите, които те представляват.

            В този смисъл възразяваме срещу политическия натиск, целящ да предизвика скандал и политическа криза в страната. Противопоставяме се на опита да бъдат поставени под съмнение професионалните действия при противодействието на престъпността и защитата на гражданските права и интереси.