Декларация на Районната прокуратура във Варна: Няма да допуснем външна намеса в работата си

13 Юли 2020 г.

Във връзка с  безпрецедентната обстановка в страната, ние, прокурорите и съдебните служители в Районна прокуратура – Варна,  възразяваме срещу опитите прокуратурата да бъде въвлечена в политически борби и противопоставяния, целящи дискредитиране и уронване престижа на институцията, статута на българските магистрати и независимостта на съдебната власт.

Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата на Република България е неделима част от съдебната власт.

          Считаме, че разследванията, водени от Прокуратурата на Република България, са основани само и единствено на закона, независимо от лицата, които се разследват и институциите, които те представляват. Възразяваме срещу всякаква намеса  в независимостта на прокуратурата и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти, както и  срещу поставянето под съмнение на професионалните ни действия, свързани с утвърждаване на законността, противодействието на престъпността и защита на правата и интересите на всеки отделен гражданин.

Повдигането на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на прокуратурата. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори на база на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност.  Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице нямат право и не следва да се намесват в тази суверенна прокурорска дейност. Стичаме също така, че никой не следва да се намесва и в работата на независимия  български съд, който е единственият орган, който  взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица.

Заявяваме, че като част от Прокуратурата на Република България винаги стриктно и принципно ще изпълняваме своите конституционни и законови отговорности и задължения и няма да допуснем външна намеса в действията си.

Призоваваме  институциите в страната и политическите субекти  да отстояват разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната и да не допускат институционални и междуличностни конфликти.