Магистратите и съдебните служители от Окръжната прокуратура във Варна настояват за спазване върховенството и равенството пред закона

13 Юли 2020 г.

Във връзка със събитията в Република България през изминалата седмица, както и изказвания, засягащи Прокуратурата на Република България, магистратите и служителите от Окръжна прокуратура – Варна, заявяваме следното:

Решително възразяваме срещу опитите за политизиране на действията на прокуратурата!

Нашите действия са съобразени с Конституцията и законите на Република България. Убеждението ни е, че в правовата държава върховенството на закона трябва да бъде отстоявано, че не трябва да бъде допускано разделение по пол, религия, националност, етнос, социално, икономическо, служебно или политическо положение на гражданите.

Ролята на прокуратурата е да следи за законността, а независимият български съд е този, който се произнася по същество дали има извършено престъпление или нарушение  и  дали то е извършено от предаденото на съд лице. Нашите действия са съобразени единствено и само с вменените ни задължения по законите на страната!

Прилагането на принципа на разделение на властите трябва да е реалност, а не само декларация. Мястото на прокуратурата е в съдебната власт на страната и всяко вмешателство в дейността ни е нарушаване на този конституционно закрепен принцип!

Не желаем нагнетяване на напрежение в обществото и възразяваме срещу уронването на престижа на държавното обвинение от когото и да е.