23-годишен наркоразпространител с осъдителна присъда и глоба в размер на 5000 лева след одобрено от съда споразумение с Окръжната прокуратура във Варна

1 Юли 2020 г.

23-годишният Димитър П. бе осъден на две години лишаване от свобода, чието изтърпяване е било отложено с четиригодишен изпитателен срок. Наказанието му и определената глоба в размер на 5000 лева са за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение – престъпление по член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс. Димитър се признал за виновен и сключил споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, което е било одобрено от Варненския окръжен съд като непротиворечащо на закона и морала.

На 31 януари 2019 г. в осъдения са намерени и иззети около 180 грама марихуана на стойност 1078 лева, както и амфетаминопроизводни. Същия ден Димитър П. успял да разпространи на наркозависим близо един грам марихуана. В тежест на осъдения са и направените по делото разноски.

Иззетите наркотични вещества, предмет на престъплението, ще бъдат унищожени.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е било одобрено споразумението между Димитър П. и прокуратурата, е окончателно и със сила на присъда.