31-годишен варненец влиза в ареста за грабеж, представляващ опасен рецидив, само 6 месеца след излизането си от затвора

30 Юни 2020 г.

Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 31-годишния Радослав Хр. Той е привлечен към наказателна отговорност за грабеж, представляващ опасен рецидив, извършен като продължавано деяние – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4 от НК. С постановление на Окръжната прокуратура във Варна е бил задържан до 72 часа до произнасянето на съда по внесеното искане за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда. 

На 27 юни е било образувано досъдебното производство. Тогава, около 3 часа на разсъмване, Радослав забелязал три момчета в района на Червения площад във Варна. Започнал да ги притеснява. Непознатите се оказали украински граждани и не разбирали какво иска от тях мъжът, който ги следвал. Обърнали се към други хора с молба за помощ. Радослав обаче бръкнал в джоба на единия украинец, разкъсал го и успял да вземе 40 лева. След това се скрил.

Малко по-късно пресрещнал същото момче от компанията на украинците. Започнал с жестове да му показва, че ще му отреже главата, искал „мъни-мъни“. Украинецът му дал последните си 10 лева.

По подаден сигнал от чужденците пристигнал полицейски екип. Радослав бил задържан. Справка показала, че само преди шест месеца е изтърпял ефективна присъда също за грабеж в условията на опасен рецидив.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на рецидивиста, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.