Териториалното отделение в Провадия към Районната прокуратура във Варна предаде на съд трима за нарушаване на задължителната карантина срещу COVID-19 след завръщането им от чужбина

13 Май 2020 г.

На съд с обвинителни актове Териториалното отделение в Провадия към Районната прокуратура във Варна предаде трима нарушители на задължителната карантина срещу COVID-19 след завръщането им чужбина. Те са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по член 355, ал. 2 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

На 23 март тази година работещата във Великобритания 32-годишната Анелия Хр. се прибрала в България, притеснена от случващото се в световен мащаб с разпространението на коронавирусната инфекция. Издадено й било предписание да не напуска посочения от нея адрес за социална изолация. Само 6 дни по-късно обаче 32-годишната жена без предпазни средства отишла в селския магазин в село Манастир за цигари и кафе. Нейни съселяни подали сигнал в РУ на МВР в Провадия, а присъствието й  било документирано и по видеозаписите в центъра на селото.

Другите двама подсъдими за отклоняване от задължителната карантина – 45-годишната Зелиха А. от Провадия и 44-годишният Юсеин Ю. от Дългопол, се прибрали на различни дати в България от ФРГ, където работели. Различни са и обясненията им, които дали пред полицейските служители, след като не били открити на посочените от тях адреси.

Предстои делата срещу тримата подсъдими за престъпления по член 355, ал. 2 от НК да бъдат насрочени за разглеждане в Провадийския районен съд.