Предадени на съд от Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, придружен с убийството на възрастен мъж, получиха наказания по 15 години лишаване от свобода

29 Януари 2020 г.

30-годишният Диян В. и съучастникът му – 24-годишният Митко Ив., предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна, бяха признати за виновни за грабеж, придружен с убийството на възрастен мъж в Белослав. Варненският окръжен съд им наложи ефективни наказания по 15 години лишаване от свобода, които ще търпят при строг режим. Присъдата бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие с признаване на вина от двамата подсъдими.

Диян бе признат за виновен и за отнемане на 900 лева  и спестовна книжка на нарочения за жертва 80-годишен мъж, като престъплението е извършено в съучастие с Георги Г., който сключи споразумение през декември и получи условно наказание, след като откраднатата вещ била върната. Съдът наложи за това деяние 2 години лишаване от свобода на Диян, но му определи да изтърпи най-тежкото от двете наказания, а именно 15 години лишаване от свобода.

Грабежът, придружен с убийството на 80-годишния Георги Д., е извършено на 24 януари 2019 г. в дома му в Белослав. Идеята за грабежа била на Диян, който предложил да реши свой финансов въпрос, като откраднат пари от дома на самотно живеещия 80-годишен Георги Д.

Три дни преди грабежа Диян и Георги Г. успели да влязат в къщата на жертвата си. Откраднали 900 лева и спестовната му книжка. След „удара“, парите от който били похарчени и за наркотици, планирали да се върнат в дома на стареца. Смятали, че той има още скрити пари. Искали да вземат и личната му карта, за да могат да изтеглят спестяванията от откраднатата книжка.  

На 24 януари м.г. Диян и Митко влезли с взлом в дома на дядо Георги. Възрастният мъж оказал съпротива, което предизвикало гнева им. Нанесли побой над 80-годишния мъж и с нож и ножица му нанесли рани, някои от които били смъртоносни. Намерените в дома на жертвата 8000 лева били поделени между извършителите. Часове след грабежа, придружен с убийство, двамата залагали в игрална зала с парите на убития мъж.

Състав на Варненския окръжен съд уважи граждански иск в размер на 100 000 лева, който осъдените трябва да платят солидарно на сина на убития Георги Д.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.