Осъдителна присъда за пълномощник на фирма, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за укрити и неплатени данъци в особено големи размери

30 Октомври 2019 г.

40-годишният Красен Ж., който е бил предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за укрити и неплатени данъчни задължения в особено големи размери, получи осъдителна присъда.

Състав на Варненския окръжен съд му наложи наказание 2 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок при условията на съкратено съдебно следствие за извършеното продължавано престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1 от НК. Подсъдимият действал в качеството си на пълномощник и фактически управител на търговско дружество и успял да избегне установяването и плащането на данъчни задължения - данък добавена стойност и корпоративен данък на управляваната от него фирма, в особено големи размери. Престъплението е било извършено чрез потвърждаване на неистини в подаваните пред ТД на НАП във Варна декларации.

През инкриминирания период, по който съдът го призна за виновен, Красен Ж. е бил осъден и за друго данъчно престъпление. За това Варненският окръжен съд определи общо наказание за двете извършени престъпления от 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. С определянето на общото наказание за двете данъчни престъпления съдът присъедини и наложена глоба от 5000 лева по предходното осъждане.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.