Районната прокуратура във Варна предаде на съд непълнолетен, причинил средна телесна повреда на ученик

8 Октомври 2019 г.

За причиняване на средна телесна повреда на съд с обвинителен акт Районната прокуратура във Варна е предала непълнолетния Добромир Д. Той ще отговаря за извършено престъпление по член 129, ал. 2 от Наказателния кодекс. Пострадалият, на когото подсъдимият счупил долната челюст, е ученик от варненска професионална гимназия.

На 3 май 2018 г. пострадалото момче заедно със свой съученик отишли през голямото междучасие в магазин, за да си купят нещо. Наредили се на опашката на касата, за да платят. Тогава до пострадалото момче застанал непознат, който заявил, че е преди него. Това бил подсъдимият Добромир. След като ученикът възразил, непознатият започнал да говори на висок глас и го напсувал.

След като двете момчета платили и излезли навън, пред магазина ги чакал подсъдимият. Казал им, че иска да си поговорят и се насочили към паркинг, близо до училището. Там Добромир нанесъл два удара с юмрук в лицето пострадалия. Момчето залитнало и паднало на земята. Тогава насилникът започнал да го дърпа за косата и му нанесъл още един удар в лицето.

Назначената по делото съдебномедицинска експертиза е категорична, че на пострадалото момче е причинена средна телесна повреда, която се изразява в двустранно счупване с разкъсно-контузна рана, оток и кръвонасядане на долната  челюст, довела до трайно затруднение на функциите на дъвчене и говорене за около 2 месеца.

Към момента на извършване на престъплението подсъдимият е бил на 17 години и с недостатъчен родителски контрол, упражняван от неговата майка.  Ако бъде признат за виновен от съда, той ще се ползва от особената част на Наказателния кодекс при определяне наказанията на непълнолетните.