Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за теглене от чужда карта

7 Октомври 2019 г.

22-годишният Иван В. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура.

На 24 септември тази година младият мъж издърпал раницата на потърпевшия. В нея имало портмоне с 40 лева, лични документи и безконтактна дебитна карта. По-късно в магазин обвиняемият платил покупка с безконтактната дебитна карта. След това 22-годишният Иван се укрил.

При извършените неотложни следствени действия младият мъж бил разпознат от свидетели, намерени били и веществени доказателства, които го уличават като извършител на престъплението, за което е бил привлечен като обвиняем. – по член 249 от НК.

Срещу Иван В. се водят и други наказателни производства за сходни престъпления. Деянието, за което прокуратурата му е поискала мярка за неотклонение „Задържане под стража“, е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане. Съдът е възприел мотивите на прокуратурата, че съществува реална опасност Иван В. да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.