Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за разпространение и държане на акцизни стоки без бандерол

14 Август 2019 г.

Досъдебно производство по член 234, ал. 1 от Наказателния кодекс – за разпространение и държане на акцизни стоки без бандерол, ръководи Районната прокуратура във Варна.

Днес в местността Харамията край Варна е спрян за проверка микробус с логото на винзавод в село Първенец, собственост на „Джиро трейд“. Това се е случило по време на специализирана операция по противодействието на разпространението на акцизни стоки без бандерол на НС „Гранична полиция“ и агенция „Митници“. В микробуса, управляван от  Добромир Н., са намерени около 150 тетрапак опаковки по 5 литра и още около 10 от 3 литра, пълни с ракия, мастика и мента, маркирани обаче като различни сортове вина. Превозвани са и стъклени бутилки. Откритият и иззет алкохол е над 500 литра. Стоката по документи е предназначена за варненска фирма. 

Задържани са трима мъже – шофьорът, който е служител на винарската изба, синът му и още пътник – Костадин К., за когото е било обяснено, че бил качен на автостоп.

В момента се извършват претърсвания в избата и в данъчен склад в село Първенец, близо до винарската изба на „Джиро трейд“, както и се проверява получателят на стоката във Варна.  

Действията по разследването продължават. След преценка на събраните доказателства Районната прокуратура ще прецени дали да задържи за срок до 72 часа шофьора и двамата пътници от микробуса.

Днес брифинг по случая дадоха и.ф. районен прокурор на Районната прокуратура във Варна Владислава Панайотова и началникът на ГПУ – Варна, комисар Диян Димитров.