Уважени са исканията на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петима обвиняеми за държане с цел разпространение на наркотици

22 Април 2019 г.

И петимата обвиняеми, задържани при специализирана полицейска операция на 18 март тази година във Варна за държане с цел разпространение за високорискови наркотични вещества, остават в ареста. В събота, 20 април, състав на Варненския окръжен съд уважи исканията на прокуратурата и със свое определение взе най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, спрямо 63-годишния Руси Д. с прякора Полковника, 40-годишния му син Стоян Д., 54-годишния Кирил Д., 34-годишния Константин К. и 51-годишният Росен К.

Както съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура, при претърсване на 11 адреса и автомобили и при лични обиски на обвиняемите за престъпление по член 354а, ал. 1 от НК, извършено в съучастие, по време на операцията бяха намерени и иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

От дома на Руси Полковника полицията е иззела марихуаната, която били скрита около  колибата на кучето му. Според обясненията на обвиняемия тревата била за негова лична употреба.

Част от течния наркотик, известен като еликсир или масло от марихуана, е бил в спринцовки. Цената на една спринцовка се търгувала по 1500 лева на уличния пазар. Намерени са и 75 000 лева в обвиняемите, които също са иззети. 50 000 лева в различна валута били съхранявани в банкова касета, другите - в каса в дома на сина на Стоян и на тавана на къщата на баща му.

Защитата на обвиняемите настояваше да им бъдат определени по-леки мерки за неотклонение. Представителят на Окръжната прокуратура се противопостави, като заяви, че всички обвиняеми са осъждани, а някои от тях имат висящи дела в Специализирания наказателен съд в София.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативния съд.