В Деня на отворените врати в Апелативната прокуратура и Апелативния съд прокурор и съдия говориха „Открито за съдебната власт“ пред студенти от Икономическия университет

12 Април 2019 г.

Под мотото „Открито за съдебната власт" днес Апелативната прокуратура и Апелативният съд проведоха Деня на отворените врати в Съдебната палата на площад „Независимост“. Гости на традиционната среща, провеждана от доста години, бяха студенти от Икономическия университет във Варна. Тази година Денят на отворените врати бе посветен на 140-годишнината на първата българска Конституция, известна като Търновската конституция. Конституцията на Българското княжество, приета от Учредителното Народно събрание в Търново на 16 април 1879 год., е първият основен закон на България, а денят на Търновската конституция впоследствие е обявен и за професионален празник на българските юристи.

Четири са българските конституции до момента, разказа пред бъдещите икономисти Пламен Костадинов, прокурор в Апелативната прокуратура във Варна, като изнесе любопитни факти за правата на жените. През 1937 г. бил постигнат частичен успех, като жените-майки получили правото да гласуват в местни избори, но не и да бъдат избирани. През 1938 г. от това право се възползвали само омъжените, разведените и вдовиците, които можели да гласуват на парламентарни избори. Едва през 1944 год. жените придобили равни избирателни права с мъжете, а през 1945 год. дори получили право да бъдат избирани. Прокурор Костадинов сподели със студентите и личните си мотиви да работи като прокурор.  

За търговското право със студентската аудитория разговаря съдията от  Апелативния съд Георги Йовчев. Нищо чудно в бъдеще да се срещнем, като вие вероятно ще бъдете експерти по търговски дела, прогнозира съдия Йовчев и разказа за своя избор да стане съдия в търговско отделение.

Председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян и административният ръководител на Апелативната прокуратура – апелативният прокурор Владимир Чавдаров връчиха дипломи на студентите, участници в традиционната инициатива на двете институции.