Две ефективни присъди и една условна за трима братя, предадени на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж в съучастие

11 Март 2019 г.

Трима братя, предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж в съучастие, бяха осъдени днес от състав на Варненския окръжен съд. 34-годишният Здр. Б. ще изтърпява наказание лишаване от свобода за срок от 4 години при строг режим. Брат му – 33-годишният Ивайло Б., бе осъден на 2 години лишаване от свобода при строг режим. По време на извършване на грабежа на 12 август 2014 г. двамата действали в условията на опасен рецидив.

Третият брат – 27-годишният Росен Б., който е неосъждан, получи наказание 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. До присъдите на тримата братя се стигна, след като те се признаха за виновни и пожелаха да сключат споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, като се отказаха от разглеждане на делото срещу тях по общия ред и възстановиха напълно стойността на отнетите вещи на пострадалите.

Споразумението бе одобрено от Варненския окръжен съд и влиза в сила веднага.

Подсъдимите отнели от владението на трима пострадали граждани лични вещи, дрехи, мобилни телефони, бижута на обща стойност 1583 лева без съгласието на собствениците, с намерение противозаконно да ги присвоят. Пострадалите мъже отишли да се изкъпят на топлата вода във Варна. Докато мъжете се къпели, тримата братя отишли до колата им и успели да задигнат дрехите им и други лични вещи. Минувач видят действията на крадците и съобщил на потърпевшите. Така тримата братя били заварени на мястото на произшествието. За да запазят владението върху откраднатото, те употребили сила.

Здравко и Ивайло са осъждани многократно. В момента най-големият брат изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора по предходно ефективно осъждане.