Ефективни присъди за трима подсъдими за грабеж, придружен с убийство, по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна

20 Февруари 2019 г.

Състав на Варненския окръжен съд призна за виновни тримата подсъдими за грабеж, придружен с убийството на 59-годишен мъж от варненското село Войводино, извършен на 16 срещу 17 ноември 2017 г. Извършителите на престъплението по член 199, ал. 2, т. 2 от НК - 29-годишният Ивелин М. и 27-годишният Ангел П., и подбудителят и техен помагач Владимир С. получиха ефективни присъди.

Ивелин и Ангел бяха осъдени от състав на Варненския окръжен съд на 20 години лишаване от свобода при строг режим. Заради поисканото съкратено съдебно следствие от подсъдимите, които признаха вината си, съдът намали с  една трета наказанията им. Така Ивелин и Ангел ще изтърпяват наказания по 13 години и 3 месеца затвор, а Владимир С., който бе осъден на 5 години лишаване от свобода, ще изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години и 3 месеца.

Съдът уважи частично гражданския иск на наследниците на убития в размер на 100 000 лева.

29-годишният Ивелин М. и 27-годишният Ангел П.  отишли в дома на самотно живеещия 59-годишен Недко В. от село Войводино на 16 срещу 17 ноември 2017 г. Разполагали с информация, че е продал ниви и разполага с пари. Намеренията им били да го ограбят. Парите били необходими на подсъдимия Ивелин, за да върне свой паричен дълг към Владимир.

Присъствието на двамата подсъдими в къщата посреднощ било усетено от жертвата. С удари с дръжката на газов пистолет и тояги Ивелин и Ангел сломили съпротивата му. Тежка черепно-мозъчна травма е причината за смъртта на 59-годишния мъж, показала съдебномедицинската експертиза. 

На 17 ноември 2017 г., след като не видяла Недко по двора и забелязала, че къщата му е отворена, съседка подала сигнал до кмета на село Войводино. При оглед на местопроизшествието било открито тялото му със следи от удари в главата и по ръцете, нанасяни с тъп предмет. Под ръководството на Окръжната прокуратура разследващите установили извършителите за няколко часа. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд.