Отменено е постановлението на Районната прокуратура във Варна, с което е прекратена преписка за джебчийска кражба

13 Ноември 2018 г.

Окръжната прокуратура във Варна отмени по реда на служебния контрол  постановление на Районната прокуратура в града, с което е била прекратена преписка за джебчийска кражба, извършена във варненски търговски център. Предмет на престъплението е сума от 250 лева, откраднати от неизвестно лице.

Това даде повод на Окръжната прокуратура във Варна да разпореди проверка на преписките и делата за извършени джебчийски кражби през тази година на територията на съдебния окръг. 

От районните прокуратури във Варна, Девня и Провадия е изискана статистическа информация за тези престъпления и реакцията на прокурорите по тях. Ако проверката установи прекратени преписки по реда на чл. 9, ал.2 от НК, в който се казва, че не е престъпно деянието, което, макар  формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна“, те ще бъдат обект на служебната проверка на Окръжната прокуратура във Варна.