Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо наркоразпространител

4 Септември 2018 г.

По искане на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 22-годишния Николай В. Той е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на различни видове наркотични вещества – престъпление по член 354а, ал. 1 от НК. С цел довеждането му в съда прокуратура му го е задържала за срок до 72 часа.

При специализирана полицейска операция на 2 септември тази година в автомобил, собственост на обвиняемия, са иззети 76,14 г суха тревиста маса, 0,52 г амфетамин, три електронни везни с остатъци от наркотични вещества и множество самозалепващи се пакетчета.

Съдът е приел аргументите на Окръжната прокуратура във Варна, че е налице обосновано предположение 22-годишният Николай да е извършил  престъплението, в което е обвинен, както и че съществува реална опасност да извърши друго престъпление и да се укрие.

Срещу обвиняемия се води и досъдебно производство за грабеж. И престъплението, и личността му се характеризират с висока степен на обществена опасност. Николай е извършител и на кражба на чужди движими вещи и е съпричастен към друго престъпление, свързано с наркотици. Той не работи, води скитнически живот и живее в автомобила си, който е бил претърсен при специализираната полицейска операция.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.