Апелативният съд потвърди решението на първата съдебна инстанция за допускане изпълнението на ЕЗА на издирван кипърски гражданин

31 Август 2018 г.

Състав на Апелативния съд потвърди вчера, 30 август 2018 г., решението на Варненския окръжен съд, с което е било допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест на кипърския гражданин Георгиос М. Той се издирва в родината си за извършени 10 престъпления. С решението си Апелативният съд потвърди и мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на 58-годишния мъж.

Производството в Апелативния съд е било образувано по реда на член 48 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест след жалба на защитата на Георгиос М., който е бил обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Кипър въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 26 юли 2018 г. от Окръжен съд - Никозия.

Срещу Георгиос М. в Кипър се водят наказателни производства за заговор за извършване на престъпление, вземане на пари с фалшив претекст, кражба от представител, измама при продажба, измамна сделка с недвижими имоти, фалшифициране, издаване на чекове без покритие, разполагане с фалшив документ и легализиране на приходи от незаконна дейност. Максималното наказание за тези престъпления е лишаване от свобода за срок до 14 години според законодателството на Република Кипър.

В периода от 2008 – 2016 год. в качеството си на собственик на фирма за покупко-продажба на недвижими имоти издирваният с ЕЗА придобил чрез измама сумата от  914 280 евро, с което нанесъл вреда на петима свои сънародници. Обвиненият заявявал на потенциалните купувачи, че притежава изгодни имоти за продан в Каварна и Шабла. След като получил сумите, Георгиос обещал на купувачите да им издаде документи за собственост върху имотите, но не сторил това. Издирваният кипърски гражданин получил пари с обещанието да съдейства на потърпевшите при инвестирането в имоти на територията на България. Сумата обаче не била вложена в имоти. Георгиос обещал да я върне, но не направил това. На други от потърпевшите си сънародници издал чекове за покриване на дълговете, които се оказали без покритие.

Обявеният за издирване Георгиос М. е задържан на 14 август 2018 год.

Решението на Апелативния съд, с което е потвърдено допускането на изпълнението на ЕЗА, е окончателно.