По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът задържа руски гражданин, издирван с две европейски заповеди за арест за изтърпяване на присъда във Финландия и по разследване на държане и разпространение на наркотици

29 Август 2018 г.

Днес състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и със свое определение взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на издирван от Република Финландия руски гражданин.

Вячеслав Ф. се издирва с две европейски заповеди за арест. Едната е издадена във връзка с изпълнение на влязла в сила присъда лишаване от свобода  за срок 6 години и 6 месеца за четири престъпления, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества и за участие в два грабежа. След като бил приведен в затвора във финландския град Коннунсуо, той успял да избяга.

Съдебните власти във Финландия издирват 47-годишния мъж и по разследването за притежание на наркотични вещества с цел разпространение. Вячесляв Ф. е бил задържан на летище Варна в средата на юли. При паспортния контрол българските власти установили, че Стефан Н. и Вячеслав  Ф. са едно и също лице. Назначена е била дактилоскопска и лицево-идентификационна експертиза, която е потвърдила това. Причината да бъде поискана съдебната експертиза е, че издирваният руски гражданин е повредил папиларния рисунък на пръстите си с цел да не може да бъде идентифициран.

Взетата най-тежка мярка за процесуална принуда цели руският гражданин да бъде осигурен за същинското производство по екстрадицията му във Финландия.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.