Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение „Задържане под стража“ на двамата холандци, обвиняеми за контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на амфетамини

14 Август 2018 г.

Гражданите на Кралство Нидерландия Курт М. и Робърт П. остават в ареста, след като днес Апелативният съд потвърди определенията на Варненския окръжен съд, с които е била взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, и остави жалбите на двамата чужди граждани без уважение.

Двамата холандци са в ареста от началото на месец юни, след като Окръжната прокуратура във Варна им повдигна обвинение за контрабанда на три вида прекурсори за производството на амфетамини, извършена в периода от 26 януари миналата година до 16 март 2018 г. като продължавано престъпление, в съучастие и чрез използване на неистински документи. Общото количество прекурсори е 16,222 тона, които пристигали на митническия пункт Варна-запад с кораби от Латинска Америка и Китай, декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Адвокатите на двамата обвиняеми настояваха за изменение на мерките за неотклонение. Те аргументираха това със заболявания на Курт М. и с факта,  че от 2010 г. той живее в България с постоянен адрес в Бургас и развива собствен бизнес, а Робърт П. има договор за наем на жилище в Бургас, семейство с три деца и бременна съпруга, които живеят в Испания. Според защитниците на чуждите граждани няма реална опасност те да се укрият и да извършат престъпление.

Апелативният съд прие всички аргументи, с които първата съдебна инстанция е потвърдила първоначалния арест на обвиняемите. Двамата са съпричастни към деянието, в което са обвинени, показват събраните доказателства по делото. Престъплението, в което са обвинени, е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 0000 лв.

И Курт М., и Робърт П. са осъждани. Към момента липсват доказателства те да са изтърпели наказанията, които са им били наложени. Определенията на Апелативния съд във Варна, с които се потвърждава постоянният арест на Курт М. и Робърт П., не подлежат на обжалване.