Апелативният съд във Варна уважи протеста на прокуратурата срещу размера на наказанието на охранителя Виктор П. за убийство и увеличи наказанието му от 15 на 18 години лишаване от свобода

19 Юли 2018 г.

Апелативният съд във Варна увеличи от 15 на 18 години лишаване от свобода  при първоначален строг режим наказанието на охранителя Виктор П., като го призна за виновен за умишлено убийство по хулигански подбуди и с особена жестокост на Мартин К. Тежкото престъпление бе извършено на 28 ноември 2015 година в дискотека „Акапулко“ в девненския квартал „Повеляново“. Останалата част от присъдата на Варненския окръжен съд, който присъди по 130 000 лева за всеки от родителите на убития младеж, беше потвърдена от въззивната инстанция.

До присъдата на Апелативния съд се стигна след подаден протест на Окръжната прокуратура във Варна срещу размера на наказанието на Виктор П. в съдебния акт на Варненския окръжен съд. Обвинението настояваше за доживотен затвор. Жалба срещу наказанието бе внесена и от защитата на подсъдимия.

Виктор П. работел като охранител в дискотека „Акапулко“. Вечерта на 28 ноември 2015 год. бил извикан след скандал и сбиване с клиент на заведението. 22-годишният Мартин  празнувал с приятеля си Руси В. предстоящата сватба с неговата сестра.  Виктор пристигнал и след като го уведомили къде се намират клиентите, които не искали да напуснат дискотеката, се отправил към двора на детската градина, в близост до заведението. С нож охранителят нанесъл множество удари по тялото на младия мъж, като смъртоносният удар засегнал сърдечната област. Ранен бил и приятелят на Мартин, който сигнализирал на тел. 112. Изпратеният на място медицински екип установил смъртта на 22-годишния Мартин.

Делото бе гледано два пъти във Варненския окръжен съд заради промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които функциите на съдебен заседател не може да изпълнява действащ общински съветник.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.