Варненският окръжен съд взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за молдовския гражданин, обвиняем за лабораторията за марихуана, за съучастника му определи домашен арест, който Окръжна прокуратура във Варна протестира

16 Юли 2018 г.

С определение на Варненския окръжен съд обвиняемият за засяване, отглеждане и държане с цел разпространение на марихуана гражданин на Република Молдова Виталий Ч. е бил задържан под стража, с което искането на Окръжната прокуратура е било уважено. За съучастника му в отглеждането на марихуана в частен имот в село Кичево Любомир К. съдът е определил мярка за неотклонение „Домашен арест“, който Окръжната прокуратура във Варна ще протестира. 

В петък, 13 юли 2018 г., в село Кичево под ръководството на прокуратурата служители на ОД на МВР и сектор БОП установяват, че в имот край селото  молдовският гражданин Виталий Ч. и Любомир К. отглеждат растения от рода на конопа. При претърсване в лабораторията са иззети 482 саксии с насаждения в ранен стадий на развитие и апаратура за отглеждане на марихуана. В гора край селото са намерени укрити 5 чувала с около 15 кг суха тревиста маса марихуана. По време на операцията са иззети и два мерцедеса. 

С постановление на Окръжната прокуратура във Варна след повдигане на обвинения по член 354а, ал. 1 и по член 354в от НК двамата мъже са били задържани за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда за определяне  мерките им за неотклонение.