Предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за блудство със сила и заплашване на малолетно дете, представляващо опасен рецидив, ще търпи наказание 10 години лишаване от свобода при строг режим

19 Юни 2018 г.

26-годишният Д.Б., който е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за блудство с малолетно момиченце, представляващо опасен рецидив, извършено със сила и заплаха с нож, ще търпи наказание 10 години лишаване от свобода при строг режим. До присъдата на Варненския окръжен съд се стигна след поискано от подсъдимия съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета от предвиденото в закона.

Така съдът му наложи за извършеното престъпление по член 149, ал. 5, т. 3 от НК наказание лишаване от свобода 15 години при първоначално строг режим, като след редукцията с една трета Д.Б. ще търпи 10 години затвор. Уважен е бил и предявеният граждански иск от 15 000 лева за претърпените неимуществени вреди на майката като законен представител на малолетната й дъщеря.

Престъплението подсъдимият Д.Б. извършил на 17 август 2017 г. Около 18 часа мъжът седял на пейка пред блока, където живее, когато забелязал, че 10-годишното дете на съседите влиза във входа. Последвал го и под претекст че има нужда от помощ, помолил момиченцето да отиде в апартамента му. Там блудствал с детето, като го заплашил с нож.

26-годишният Д. Б., който е с основно образование, има две предходни присъди също за блудствени действия. През 2010 г. мъжът е осъден на 11 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години и 11 месеца от състав на Варненския районен съд. Само 19 дни, след като условната му присъда влязла в сила, той извършил друго престъпление по член 149, ал. 3 от НК. За това престъпление е осъден на 4 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.