Уважен е протестът на Районната прокуратура във Варна срещу оправдателна присъда на подсъдим за държане на боеприпаси без разрешение

1 Февруари 2018 г.

Протестът на Районната прокуратура във Варна срещу оправдателна присъда на подсъдим за държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия без разрешение е бил уважен днес от състав на Варненския окръжен съд. 48-годишният Румен Ч. от Силистра е бил признат за виновен в престъплението по член 339, ал. 1 от НК и му е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване било отложено с 3-годишен изпитателен срок, каквото наказание било поискано в съдебна зала и от прокурора в Районната прокуратура.

Подсъдимият Румен Ч. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за това, че на 18 ноември 2015 г. в дома си държал 80 бойни патрона за пистолет „Макаров“, 17 патрона за ловна карабина или автомат „Калашников“, 27 - за автомат „Калашников“ с друг калибър, 2 патрона с трасиращо действие отново за „Калашников“ , четири за картечница „Максим“ и един за пушка „Манлихер“.

Държането на боеприпаси става с разрешение след придобита специална правоспособност, каквато подсъдимият не е имал. Дори и с правоспособност, допустимо е да се държат до 50 патрона.

Варненският районен съд оправдал Румен Ч., като приел случая за маловажен. Тогава последвал протест, поддържан днес и от представителя на Окръжната прокуратура, по който въззивната инстанция е отменила оправдателната, като е постановила осъдителна присъда.