14-годишното момче, обвиняемо за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на бездомник, остава в ареста след потвърждаване на мярката му неотклонение и от Апелативния съд във Варна

30 Януари 2018 г.

И въззивната съдебна инстанция потвърди днес, 30 януари 2018 г., взетата най-тежка мярка за процесуална принуда – задържане под стража, на 14-годишния Д. Ж., привлечен като обвиняем за убийство по особено мъчителен начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди на 53-годишния бездомник К.К. Състав на Варненския апелативен съд намира, че взетата спрямо непълнолетния обвиняем мярка за неотклонение от Варненския окръжен съд е законосъобразна и обоснована.

Убийството на бездомника е било извършено в съучастие с 13-годишния К.М., който заради възрастта си не носи наказателна отговорност. Той е настанен в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни.

Хронологията на тежкото криминално престъпление започва на 16 януари, когато децата се скарали с бездомника пред пункт за вторични суровини. Ден по-късно му нанесли побой, а след няколко дни намерили жертвата си около блок 20 на кв. „Владиславово“ и отново му нанесли побой. Мъжът починал от причинената му тежка черепно-мозъчна травма според съдебно-медицинската експертиза.         Счупени са били почти всичките му ребра при побоя, които причинили разкъсване на вътрешните му органи.  

От събраните в хода на разследването свидетелски показания се установило, че Д. е упражнявал насилие върху възрастни хора и друг път.

Варненският апелативен съд с определение е потвърдил взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Въззивната съдебна инстанция е преценила, че родителските грижи за обвиняемото момче, надзорът на инспектор от детска педагогическа стая и училището не биха могли да осъществят законосъобразен контрол над него.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.