Незаконен склад за събиране на леки автомобили за отпадъци е разкрит в зеленчукова градина при полицейска операция в гр. Любимец, под наблюдението на Районна прокуратура - Хасково

2 Февруари 2021 г.

Незаконен склад за събиране на леки автомобили за отпадъци е разкрит в зеленчукова градина при полицейска операция в гр. Любимец, под наблюдението на Районна прокуратура - Хасково

На 1.02.2021 г., при проведена Специализирана полицейска операция от служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Хасково и на РУ – Свиленград, под наблюдението на Териториално отделение – Свиленград към Районна прокуратура – Хасково,  е извършена проверка в зеленчукова градина, собственост на Й.Й., на 41 г., от гр.Любимец. Акцията е извършена съвместно със служители на РИОСВ -Хасково, ТД на НАП-Пловдив,офис Хасково, Басейнова Дирекция - Източнобеломорски район - Пловдив и Община Любимец.

По време на проверката в обекта са намерени складирани общо 73 леки автомобила от различни марки, повечето от които без регистрационни табели, един мотокар, също без регистрационни табели, 17 броя акумулаторни батерии и части от коли. Частният имот е със статут на зеленчукова градина и няма необходимите документи за подобна дейност, съгласно Закона за управление на отпадъците и Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства. Й.Й. не представил документи за собственост на автомобилите. Проверяващите екипи установили,че в обекта се извършва дейност с отпадъци без съответното разрешение и без фискално устройство.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234 б от НК за това ,че на 1.02.2021 г., в землището на гр.Любимец, извършил търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали без лиценз,който се изисква по нормативен акт.

В обекта е извършено претърсване и изземване по реда на чл.161 ал.2 от НПК в неотложен случай, тъй като това е било единствената възможност за събиране и запазване на доказателствата по делото. И днес, 2 февруари 2021 г., процесуалните следствени действия на местопроизшествието продължават в района около зеленчуковата градина, където са открити и други леки автомобили без регистрация.