Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми двама мъже за подпомагане на 21 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

14 Март 2022 г.

Днес, 14 март 2022 г., Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение – Свиленград привлече като обвиняеми И.П., на 32 г., и С.Б., на 36 г., за това, че на 12.03.2022 г., на автомагистрала „Марица“ в землището на гр. Любимец, обл. Хасково, в съучастие като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали 21 граждани на Афганистан, един от които ненавършил 16-годишна възраст, да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на товарен автомобил „Форд“.

Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, вр. ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 12 март 2022 г., около 20,30 ч., на автомагистрала “Марица“ в землището на гр. Любимец полицейски служители от РУ-Свиленград спрели за проверка товарен автомобил „Форд“, движещ се в посока гр. София. В автомобила били открити 21 мъже, всички граждани на Афганистан. Сред тях се намирало и 15-годишно дете. Установено било, че чужденците влезли в България от Турция в землището на с. Маточина, общ. Свиленград. Водачът на автомобила И.П. успял да избяга, но няколко часа по-късно бил установен и задържан от полицейските служители. В автомобила пътувал и С.Б. Двамата обвиняеми трябвало да транспортират групата до гр. Любимец, като за това щели да получат възнаграждение. Те са установени по време на проведена специализирана полицейска операция на РУ – Свиленград за противодействия на незаконната миграция. 

И.П. и С.Б. са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура–Хасково - Териториално отделение – Свиленград. Чужденците ще бъдат настанен в миграционен център.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение – Свиленград.