Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на 29 граждани от Ирак и Иран да преминат незаконно през страната

7 Юни 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение -Свиленград привлече като обвиняеми Н.С., на 30 г., и Ф.М., на 25 г., за това, че на 4.06.2021 г., в гр.Любимец, двамата в съучастие като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт, на 29 чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона и деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – автомобил „Фиат Дукато“ – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 4.06.2021 г., към 23,30 ч., в гр. Любимец, обл. Хасково, полицейски служители от РУ - Свиленград и ОД на МВР - Хасково, извършили проверка на товарен автомобил, марка „Фиат Дукато“, управляван от Н.С. В колата се намирал и Ф.М. Установено било, че в автомобила  пътували 29 мъже, граждани на Иран и Ирак. По-рано, същия ден, чужденците влезли в България от Гърция, в землището на с. Мезек, общ. Свиленград. Продължили да се движат пеша няколко часа и стигнали гориста местност, където изчакали идването на товарния автомобил,  в който се намирали Н.С. и Ф.М. Чужденците се качили в колата.  Обвиняемите трябвало да ги закарат до гр. София, като за целта щели да получат възнаграждение. Чуждите граждани са настанени в миграционен център.

Обвиняемите Н.С и Ф.М. са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор. По досъдебното производство се извършват следствени действия под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.