По искане на Районна прокуратура – Хасково съдът задържа непълнолетен за шофиране без правоспособност и неспазване на полицейско разпореждане

25 Януари 2021 г.

По внесено искане от Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение - Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетния В.В., на 17 г., за това, че на 21.01.2021 г., в гр. Свиленград, управлявал лек автомобил, марка „Ситроен”, без съответно свидетелство за управление и в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си - престъпление по чл.343в, ал.2 вр. с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 НК. Както и за това, че на същата дата и място, противозаконно  пречил на орган на властта - осуетил извършване на полицейска проверка чрез бягство с лек автомобил,  неподчинявайки се на издадените разпореждания на служители на РУ – Свиленград, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си – престъпление по чл.270, ал.1 вр. с чл.63, ал.1, т.4 Наказателния кодекс.

На 21 януари 2021 г., около 2 ч., в гр.Свиленград, обвиняемият В.В. управлявал лек автомобил, марка „Ситроен“, без да има правоспособност. На кръстовището ул. „Генерал Скобелев“  и ул. „Сан Стефано“  полицейски служители подали звуков и светлинен сигнал за спиране. Без да се съобразява с това, непълнолетният водач увеличил скоростта и продължил към промишлената зона на града. По-късно  той е бил задържан.

До момента В.В. е осъждан четири пъти. Последната му присъда е от декември 2020 г. - за подпомагане на граждани да преминат незаконно през страната.