По обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив мъж е осъден на 5 г. лишаване от свобода за измами

6 Февруари 2024 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив - Териториално отделение-Карлово е осъден Д.Д., на 64 г. Той е признат за виновен за това, че в периода от 4.06.2020  г. до 22.01.2021 г. в гр. Сопот, гр. Карлово и гр. Хисаря, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у пострадала 62-годишна жена, като й причинил имотна вреда в общ размер на 12 210 лв. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Престъплението е квалифицирано по чл. 211, вр чл. 209, ал. 1, вр чл. 26, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 буква „А“ от Наказателния кодекс.

Д.Д. и пострадалата жена се запознали в група в социалните мрежи. Той се представял за международен шофьор като в горепосочения период въвел в заблуждение жената, че е катастрофирал в Хърватия и му трябвали пари, за да плати за ремонта, а също така, че се нуждаел от средства за наложен запор на имот, който трябвало да се вдигне срещу заплащане, както и че негова близка е починала и се нуждаел от средства за погребението. 

Така в горепосочения период пострадалата жена направила 24 парични превода към Д.Д. за общо 12 210 лева, като за част от тях изтеглила кредити. Д.Д. обещавал да й върне парите, което и до момента не е сторено.  

Районен съд-Карлово е наложил на Д.Д. наказание от 5 г. лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим, което е потвърдено и на втора инстанция – Окръжен съд-Пловдив. Присъдата е окончателна. Д.Д. е многократно осъждан.