По досъдебно производство на Районна прокуратура-Пловдив на 10 месеца затвора е осъден мъж за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната, отнет е автомобилът му

11 Декември 2023 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Пловдив е осъден Л.Й., на 38 г. Той е признат за виновен за това, че на 04.11.2023 г. в землището на с. Стряма, обл. Пловдив, противозаконно е подпомогнал десет чужденци, граждани на Мароко, да преминават незаконно през страната, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - лекотоварен автомобил, марка „Фолксваген" - престъпление по чл.281, ал.2, т.1, и т.5,  вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 4 ноември 2023 г. полицейски патрул спрял за проверка в землището на с. Стряма, обл. Пловдив, лекотоварен автомобил, марка „Фолксваген“, управляван от Л.Й. Установено е, че в колата пътували десет чужденци, граждани на Мароко.

Районен съд-Пловдив е наложил на Л.Й. наказание от 10 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим, глоба в размер на 2500 лева, както и отнемане на лекотоварния автомобил „Фолксваген“, с който са превозвани мигрантите,  в полза на държавата. Наказанието е наложено след споразумение, одобрено от Районен съд-Пловдив.

Определението на съда е окончателно.