Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за разпространение на телевизионни програми без авторско право

23 Ноември 2023 г.

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство, разследването по което се извършва от ГДБОП-МВР за престъпление по чл. 172, ал.1 от Наказателния кодекс - за предаване на телевизионни програми, обект на авторско право, без необходимото по закон съгласие на носителя на това право. 

Днес, 23 ноември 2023 г., е извършено претърсване и изземване в служебни помещения в гр. Пловдив, ползвани от кабелни оператори. Следствените действия са били извършени от ГДБОП-МВР под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив и след предварително разрешение за провеждане на претърсването от Районен съд, гр. Пловдив.

При извършеното претърсване е била иззета техника за приемане, декодиране, препредаване и излъчване на телевизионен и интернет сигнал до крайни потребители, която е била преведена в експлоатация и изземването е довело до прекъсване на телевизионния и интернет сигнал.

В хода на разследването е установено, че техниката се е използвала за извършване на престъпление - разпространяване на телевизионни програми-чужд обект на авторско или сродно на него право, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право. Действията по разследването продължават.